Kıymetli Köylülerim, Bu yazımda Peygamber Efendimizin bilime verdiği önemi kendi hadisleri ışığında sizlere aktarmaya çalışacağım. Öncelikle...
Kıymetli Köylülerim,
Bu yazımda Peygamber Efendimizin bilime verdiği önemi kendi hadisleri ışığında sizlere aktarmaya çalışacağım.
Öncelikle Kur'an-ı Kerîm'in ilk ayetinin "Oku!" olduğunu tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum. Hem de "Seni Yaratan Rabb'inin adıyla oku!" ayetiyle ilk ayetin üzerine bastıran Rabbimiz bizlerin okumasını, okumaktan kasıt, ilim öğrenmemizi neden istemiş olabilir? Buna da cevap olarak şu ayeti göndermiş "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?"
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)'in aşağıda sıralayacağım hadislerini gelin birlikte inceleyelim.
İlim öğrenmek kadın-erkek herkese farzdır
Bu hadisten de anlaşılacağı üzere, kadın veya erkek farkı konulmadan, ilim öğrenmenin tüm insanlara aynen İslam'ın beş şartı gibi farz olduğunu söylemiş Peygamberimiz. Burada kastedilen ilim sadece dinî bilgileri içermiyor elbette. Yoksa aşağıdaki hadisi söylemiş olmazdı.
İlim Çin'de bile olsa gidiniz
O zamanlar Çin'in uzak bir memleket olmasının yanı sıra, kastedilen sadece Çin'in uzaklığı olamaz. Çin'de o zamanlar İslâm dininden eser yoktu. Fakat Peygamberimiz, ilim Çin'de bile olsa gidiniz diyerek sadece dinsel bilgileri içeren ilimleri değil, ilmin her türünü kastetmiştir. Nitekim Yunus Emre bir şiirinde şunları söylemiş:
İlim ilim bilmektirİlim kendin bilmektirSen kendini bilmezsinYa nice okumaktır
Yani bir insan kendisinin ne olduğunu bilmezse boşuna okumuş olur. Dolayısıyla Yaratan'ı da tam anlamıyla anlamaz.
[post_ads]
İlmin yarısı soru sormaktır
Öğrenmek, soru sormaktan, merak etmekten geçer. Merak etmeyen kişi öğrenmez. Öğrenmeyen kişi cahil kalır.
Kim ilim talep ederse; bu işi, geçmişteki günahlarına kefaret olur
Bu hadis zaten gün gibi açık. Kim öğrenmek isterse bu kişinin geçmişteki günahlarına karşılık gelir, şeklinde sadeleştirebiliriz. Peygamberimiz, ümmetini bu hadisiyle öğrenmeye, ilim tahsil etmeye teşvik etmiştir.
Alimin ölümü alemin ölümü gibidir
Bu hadisinde Peygamber Efendimiz (s.a.v.), alimlere verilecek değerin ne denli yüksek olduğunu belirtmiş.
İnsanların en kötüleri, ilmini kötüye kullanan alimlerdir
Eğer insanların en kötüleri kimlerdir diye merak ediyorsanız işte size cevabı. Bu hadisin tarihte birçok örneğini görmek mümkün.
Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz
Öğrenmenin yaşı yoktur. İnsanlar, doğduktan hemen sonra öğrenmeye başlarlar. Öğrenmenin durmaması için merak etmek gerekir. O halde hep merak edelim, bilgiye, bilime aç olalım. Bilimden kasıt yine her türlü bilimdir. Sınır koymadan...
Hikmet (ilim) Müslümanın kayıp malıdır. Nerede bulursa alsın
Bir eşyamız kaybolduğunda nasıl arıyorsak, bilgiyi, bilimi öğrenmek için de aynı çabayı sarf etmeliyiz.
İlmin esirgenmesi helal olmaz
Bilgi güçtür. Bilen kimselerle bilmeyenler bir olmaz. Fakat dinimiz, yaratılış bakımından herkesin eşit olduğunu söyler. O halde edindiğimiz bilgiyi, nesillere aktarmalı, bilmeyenlere de öğretmeliyiz veya günümüz şartlarında öğretilmesini sağlamalıyız. Bazı kırsal kesimlerde, çocuklar belli bir yaşa kadar okula gönderiliyor sonra da mecburen çalıştırılıyor. Bu durum sadece çocuğu çalıştıran ailenin kabahati değildir. Hepimiz birbirimizden sorumluyuz. Dinimiz bizlere bunu emreder! (Komşusu açken tok yatan bizden değildir)
Muhakkak ki alimler, peygamberlerin mirasçılarıdır
Alimlere yani ilim sahiplerine verilen değerin bir başka ispatı.
Bilmediklerinizi salihlerden sorup öğrenin
Salih'in kelime anlamı yararlı kişi, ehil olan, iyi ahlakı. Ehil ise cahil kelimesinin zıttıdır. Yani bu hadiste bize anlatılmak istenen şey, bilmediklerinizi, bilenlere, ehil kimselere sorup öğrenin.
İlim aramak için bir tarafa yönelen kimseye Allah, cennet yolunu kolaylaştırır
Çok açık değil mi?
İlmi öğrenip de başkalarına dağıtıp nakil etmeyen insan, altınları gömüp onu sarf etmeyen, ondan yedirip içirmeyen kimseye benzer
Bu hadiste de "İlmin esirgenmesi helal olmaz" hadisinde anlatılmak istenen anlatılmış, daha sade ve herkesin anlayabileceği bir dilden.
Bu yazımı da burada noktalıyorum. Umarım faydalı, işinize yarayabilecek şeyler aktarmışımdır.
Sağlıcakla kalın.
YORUMLAR